rinew wint enlightenmentz of the year verkiezing

26 januari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

RINEW heeft gewonnen in de categorie Project.

Rinew 2

RINEW 2

De verkiezing kent drie categorieŽn - process, project en social. De Enlightenmentz of the Year verkiezing is in het leven geroepen door uitgeverij Industrielinqs en is bedoeld om producten en processen die de groene industriŽle revolutie kunnen veroorzaken, een duwtje in de rug te geven.

Project RINEW
Met het project RINEW (Rotterdam Innovative Nutrients Energy and Watermanagement) onderzoeken we, samen met Evides en de Rotterdamse waterschappen, de mogelijkheden om de (afval)waterkringloop door hergebruik te sluiten. Elke dag verdwijnen er – via ons afvalwater – bruikbare stoffen (zoals papiervezels, fosfaat, goud en zink) in het riool. Naast het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater, wordt ook naar de toepasbaarheid van deze stoffen gekeken. De combinatie van het terugwinnen van meerdere stoffen en de innovatieve zuiveringstechniek maken het project uniek.

Rioolwater is niet langer afval
In 2013 startte RINEW met een proefinstallatie bij de afvalwaterzuivering Harnaschpolder in Den Hoorn. Hierbij is onderzocht hoe op een innovatieve wijze grondstoffen, energie en water – afkomstig uit rioolwater – teruggewonnen en hergebruikt kunnen worden. De RINEW-installatie staat nu op het terrein van ‘Uit Je Eigen Stad’ om het onderzoek in de praktijk toe te passen. Het rioolwater uit de omgeving wordt opgevangen en gefilterd. Dit levert naast schoon water ook diverse grondstoffen op zoals fosfaat, cellulose en humuszuren. Het teruggewonnen schone water gebruikt het stadlandbouwbedrijf voor landbouw. Hoe we de teruggewonnen grondstoffen maximaal kunnen hergebruiken is onderdeel van de proef en wordt nog verder onderzocht.

Voor de gemeente, beheerder van het rioolstelsel, levert het lokaal verwerken van afvalwater een energiebesparing van de rioolgemalen op. Want door het zuiveren van afvalwater op de plek waar het wordt geproduceerd is transport niet of nauwelijks nodig. Rioolwater is dus niet langer afval, maar juist een onuitputtelijke bron. Door afvalwater vanuit de riolering af te vangen, en daaruit water, grondstoffen en energie te oogsten, dragen we bij aan een duurzamere Rotterdamse samenleving.

Enlightenmentz of the Year
De winnaars van de verkiezing zijn bepaald door een jury, de bezoekers van het Duurzaam Geproduceerd congres en internetstemmen. De jury bestond uit: Ad van Wijk (Hoogleraar TU Delft), Jeoffrey van den Berg (Flowid), Geanne van Arkel (Interface), Cor van de Linde (iTanks), Eward Hofstede (Avebe) en Elsbeth Roelofs (MVO Nederland).

De andere finalisten in deze categorie waren het Zambezi-project en de brug van biocomposiet. 

Aanvullende informatie

Meer informatie over RINEW vindt u op www.evides.nl/rinew.

 

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken