op ontdekkingsreis in maritiem museum

13 maart 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Vanaf 30 maart is de tentoonstelling Expeditie Knappe Koppen te zien in Maritiem Museum Rotterdam.

Foto: Taken by Storm & Rutger Prins

Foto: Taken by Storm & Rutger Prins

Ben jij net zo’n avontuurlijke onderzoeker als André Kuipers en de vier knappe koppen uit ons VOC verleden? Ontdek in de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ (8+) welke kenmerken jou tot geleerde wereldreiziger maken en hoe André Kuipers over de toekomst denkt.

Doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en ambitie
Met gevaar voor eigen leven, als echte avonturiers, verkenden 17e-eeuwse wetenschappers de wereld, met behulp van de VOC-schepen.  Dankzij hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en ambitie veranderde het wereldbeeld van de Europeaan en leidde hun onderzoek tot inzicht en kennis waar we vandaag de dag nog steeds op varen.

Ga mee op ontdekkingsreis
Neem jij ook wel eens een insect onder de loep? Of teken je graag tot in detail een blaadje na? En laat je graag je hersenen kraken voor een raadsel? Dan ben je echt een onderzoeker in de dop. Met het familieprogramma speur je in ‘Expeditie Knappe Koppen’ naar de oplossing van het raadsel en gebruik je de skills van de onderzoekers die je voor gingen. Wat drijft jou? Ben je ook avontuurlijk? Ontdek het en ga mee op ontdekkingsreis!

André Kuipers
In deze tentoonstelling leer je niet alleen jezelf en vier belangrijke wetenschappers uit de 17e eeuw kennen. Je leert ook André Kuipers op een heel andere manier kennen, wiens liefde voor ruimtevaart ontstond uit een voorliefde voor de VOC. Als astronaut en wetenschapper herkent André Kuipers de veelzijdigheid, nieuwsgierigheid en het lef van zijn voorgangers. Hij gaat vol passie dieper in op deze onderbelichte kant van zijn leven, werk en persoonlijkheid en vaart vooruit richting de toekomst. Hij roept je op om ook na te denken over jouw kijk op de wereld om je heen.

“Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van negen maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!” 

Jeugdcollege met André Kuipers
Op woensdagmiddag 29 maart geeft André Kuipers een exclusief Jeugdcollege in het Maritiem Museum voor de opening van de tentoonstelling. Hierin speelt hij als hedendaagse ontdekkingsreiziger een prominente rol. André vertelt onder meer wat jij nodig hebt om net zo’n avontuurlijke onderzoeker te worden als hij en de ‘Knappe Koppen’ uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Presentatrice Nienke de la Rive Box (bekend van onder meer Het Klokhuis, Superbrein, 3 op Reis) is er ook en zal zoveel mogelijk vragen van alle aanwezige kinderen laten beantwoorden.

Aanvullende informatie

Vanaf 30 maart, Maritiem Museum

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken