nieuwe recyclebakken op rotterdamse kinderboerderijen

16 februari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Bij de Rotterdamse kinderboerderijen staan nieuwe recyclebakken voor frituurvet.

Het nieuwe recyclemeubel

Het nieuwe recyclemeubel

Frituurvet, elektrische apparaten en textiel kunnen voortaan in de speciaal voor kinderboerderijen ontworpen recyclebakken met vrolijke ombouw.

Dit nieuwe inzamelmiddel laat kinderen op een eenvoudige manier afval scheiden. Van frituurvet kun je namelijk biobrandstof maken, van oude mobieltjes trouwringen en van een oud vloerkleed poetsdoeken. De recyclebakken zijn tot stand gekomen in samenwerking met gemeente Den Haag, Wecycle, MVO en Reshare met de bedoeling dat vele andere partijen dit initiatief gaan volgen

Alle acht Rotterdamse kinderboerderijen hebben de nieuwe recyclebakken voor vet, elektrische apparaten en textiel gekregen. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk kinderen op een laagdrempelige manier bij natuur en milieu te betrekken. De kleurrijke recyclebakken laat kinderen duidelijk zien wat er gescheiden moet worden en waarom.
Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de kinderboerderij. Met de opbrengsten van het ingeleverde afval, kunnen nieuwe materialen en extra’s gekocht worden.

Gebruikte stoffen wordt biobrandstof
De afvalscheidingspercentages nemen toe. Afgelopen jaar werd bij 53 Rotterdamse inleverpunten 13.00.000 kilogram vet ingezameld. Dat is goed voor 10.000.000 liter biodiesel voor 200.000 auto’s. In ťťn jaar is er ruim 1,5 miljoen kilo aan elektrisch afval opgehaald en dat is 2,4 kilo per persoon in Rotterdam. Ongeveer 80 tot 90% van een apparaat kan hergebruikt worden voor iets nieuws. Bij textiel was de opbrengst bijna 2,2 miljoen kilo in 2016. Het grootste deel van het textiel gaat naar Reshare en een klein deel gaat naar de Piekfijnwinkels voor tweedehandsgebruik.

Afval scheiden is een belangrijk onderwerp voor Rotterdam. De ambitie is om een circulaire stad te worden waar afval straks niet meer bestaat. Er is nog werk aan de winkel want afval scheiden in een grote stad met veel hoogbouw is niet gemakkelijk. Er is de afgelopen jaren flink geÔnvesteerd in extra containers, inzamelpunten en nieuwe inzamelvormen zoals Afval Loont, de Retourette, gft-inzameling in wijken met tuinen, de schillenboer en nu de nieuwe recyclebakken bij de kinderboerderijen.

Aanvullende informatie

Meer informatie over verstandig rioolgebruik leest u op www.rotterdam.nl/nietinhetriool

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken