groene look voor grote kerkplein

27 januari 2017 | gemeente rotterdam | nieuwsbericht

Vanaf 18 januari zijn de werkzaamheden aan het Grote Kerkplein een nieuwe fase ingegaan.

Grote kerkplein

Eerste Impressie Grote Kerkplein

Dat betekent dat het plein voor de Laurenskerk de komende maanden wordt omgetoverd van stenig plein naar groene oase.

Regenwater vasthouden
Het vergroenen van het plein zorgt voor verkoeling tijdens hete perioden. Ook zorgen we ervoor dat het regenwater dat valt op het plein en de Laurenskerk tijdelijk wordt vastgehouden onder het plein. Onder het grasveld legt de aannemer een zogenoemde lavakoffer aan. Daarvoor wordt een gedeelte van de ondergrond van het plein bekleed met waterdoorlatend doek en gevuld met lavagesteente. Het geheel wordt vervolgens afgedekt met doek en een laag aarde. Zo ontstaat een groot ondergronds pakket van poreuze stenen met een enorm absorberend vermogen.

De lavakoffer geeft het regenwater vertraagd af aan de grond eronder en eromheen. Door die vertraging kan de lavakoffer grote hoeveelheden water bufferen. Het waterdoorlatend doek voorkomt dat aarde en vuil de poriŽn van de stenen vullen en zo de buffercapaciteit verminderen. De werkzaamheden voeren we uit samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Een klimaatbestendig Rotterdam
Zware buien komen in de toekomst steeds vaker voor.
De kans op wateroverlast neemt daarom toe, als we niets doen. Waterschappen en de gemeente hebben in Rotterdam echter al veel maatregelen uitgevoerd om de stad waterbestendig te maken. Zo zorgen we nu al voor ruimte om meer regenwater op te vangen, door bijvoorbeeld de aanleg van ondergrondse waterbergingen, waterpleinen, minder bestrating, meer vergoenen en meer oppervlaktewater.

Daarnaast streven we ernaar regenwaterafvoer zoveel mogelijk af te koppelen. Dit betekent dat het regenwater van de omgeving in de bodem wordt opgenomen in plaats van afgevoerd door het riool. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat het riool bij zware regenbuien overstroomt, en overlast ontstaat doordat het regenwater niet weg kan via het riool. Op vele andere plaatsen in de stad helpen groene daken, geveltuinen en regentonnen ook nu al bij het opvangen van regenwater. Veel bewoners en bedrijven dragen hier zelf al aan bij.

Tweede impressie Grote Kerkplein

Aanvullende informatie

Informatie en klachten
Meer informatie over het project vindt je op www.rotterdam.nl/grotekerkplein.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken