de dichter die past bij deze stad

 

Regelmatig schrijft Philippe Raets (gemeentesecretaris en algemeen directeur) over wat er speelt in zijn stad.

Zo ook in dit duoblog, waarvoor hij steeds een andere Rotterdammer uitnodigt. Deze keer schrijft Rotterdams nieuwe stadsdichter Derek Otte met hem mee.


Philippe Raets, gemeentesecretaris. Derek Otte.Derek Otte, Stadsdichter van Rotterdam.
De dichter die past bij deze stad

In het Frans noemen ze het coup de foudre. Het overkomt je in de liefde, maar je hebt het soms ook bij het horen of zien van een acteur, zanger of kunstenaar. Mij overkwam het toen ik de dichter Derek Otte voor het eerst zag in de tv-serie Het Geheim van Middelland, waar hij een gedicht voordroeg over de wijk. Dat was zo treffend, zo recht in je gezicht: ik was compleet overdonderd. Na die blikseminslag ben ik Derek gaan volgen en raakte ik steeds meer onder de indruk van zijn vakmanschap.

Heldere zinnen
Met zijn taalgebruik, zo anders dan die van de ambtelijke wereld, weet hij zowel het rauwe en onaffe als het weemoedige en lieve Rotterdam te treffen. Uit zijn pen vloeien fantastische zinnen, die je raken tot op het bot. Derek is een dichter die past bij deze stad en zijn benoeming tot stadsdichter van Rotterdam doet mij deugd.

Eigen podium
Twee jaar lang mag hij gevraagd en ongevraagd dichten voor de stad. Wat zal hij straks schrijven voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei? Wat gaat hij doen voor de Rotterdammers? Spoken Word is populair onder jongeren. Weet hij hen ook te interesseren voor klassieke poŽzie? En waar laat hij zich zien? Het mooie aan dichters is dat ze hun eigen podium kunnen kiezen. Van een huiskamer tot De Doelen. Van de bibliotheek tot een cafť. Ik hoop dat Derek er heel veel vindt in deze stad.

Beste Derek,

Dank voor je inspirerende antwoord. Ik hou wel van een beetje schuren, piepen, kraken en botsen. Het past bij Rotterdam en volgens mij ook bij jouw dichterschap. Een stad kan niet zonder kunst en cultuur. Ik denk dus graag met je mee.

Groet van Philippe
Dichten voor een stad in tweeŽn

De voorbije weken heb ik mijzelf er vaak aan moeten herinneren dat ik gewoon normaal moet blijven doen. Dit wil helemaal niet zeggen dat ik de prachtige complimenten als de jouwe niet waardeer, Philippe. In tegendeel, ik ben er zeer dankbaar voor. Het is bijzonder om mee te maken hoe het nieuws omtrent mijn nieuwe titel ‘landde’. Maar het is ook dubbel, omdat tegelijkertijd die eeuwige nederigheid weer opspeelt. Lof zeg, bah! 

Van bubbel naar bubbel
Nederigheid die me de afgelopen jaren als ‘net niet echte’ dichter vaak is ingepeperd. Na jaren  van keihard werken, zie ik mijn benoeming als beloning. Als kans om wat ik al deed, nog grootser te doen. Er is een wereld te winnen in de ontmoeting tussen werelden. We leven in een stad in tweeŽn: Noord en Zuid, arm en rijk, links en rechts, gelovig of niet, jong en oud, (voor)ouders van hier of juist niet. De stad is een bubbelbad waarin je reist van bubbel naar bubbel.

Verschillen als inspiratiebron
Al die verschillen maken onze stad juist zo interessant. Als inspiratiebron, als klankbord en als decor. Bubbels aan elkaar voorstellen, dat hoop ik in mijn stadsdichterschap voor elkaar te krijgen. Laat het maar schuren, piepen en kraken. Botsen zelfs. Jongeren interesseren voor klassieke poŽzie lijkt me ook een belangrijke opgave. Graag zou ik eens met jou over onze mooie stad praten en over de rol die kunst en cultuur daarin vervullen. Hoe kunnen we leerzame ontmoetingen tussen verschillende werelden faciliteren? Daar heb ik mijn ideeŽn over, ik ben zeer benieuwd naar de jouwe en wat we hierin voor elkaar kunnen betekenen.

Afbeelding voor het bijhouden van paginastatistieken